2010. november 29., hétfő

Az év íze


Vásárlás közben szúrtam ki a kis tasakot az szupermarket polcán, Dr. Oetker Choco – Choco.  Szeretem a forró csokit, főleg ilyenkor hűvösebb időben, pontosabban kizárólag ilyenkor. Ittam már többféle ízben instant változatot: banán, marcipán, narancs, mogyoró, fehércsoki. Tulajdonképpen egyik instantcsoda sem ízlett különösebben, mindegyiket hígnak találtam és műízűnek. Mégis kipróbáltam ezt az ízt is, mert kíváncsi voltam, gondoltam olyan lesz mint az After Eight csokoládé. A márkára alapozva pedig biztos voltam benne hogy ez a forró csoki nem lesz híg. Másfél deci tejjel csináltam.. biztosra mentem, nem szerettem volna ízetlen kakaószerű italt kapni. Elkészült, kortyolgatás közben megállapítottam hogy valóban sűrű forrócsokit sikerült készíteni, a menta is érződik rajta és nagyon hasonló az előbb említett csokoládéhoz, csak egy probléma van, hogy nem ízlik. Így nem.. mert hogy forró és mentolos. Ez a két dolog nem illik össze, hogy is gondoltam.. A menta friss, hideg és hűsít.. ez pedig forró. Ennyi. Tovább gondolva, hogy mégis mit lehetne kezdeni ezzel az itallal, el tudnám képzelni lehűtve néhány gombóc vanília/csokoládé fagylalt + jég társaságában, vagy valamilyen hasonló formában.

2010. november 27., szombat

Tibi te bitang jó... - csokoládégyár a Vágóhíd utcában

Kép innen
Igen, és valóban jó.. mégis valamilyen ismeretlen oknál fogva nálam a Tibi csoki háttérbe szorul. Ha magyar csokit kellene említenem, elsőnek biztos, hogy a Boci jutna eszembe, ez így vésődött be, hogy a Boci magyar csoki. De tulajdonképpen a Tibi az egyetlen csokoládé, amit ma Magyarországon gyártanak! Szóljon még néhány érv a Tibi mellett, akit nem kell meggyőzni, az most ugorjon egy bekezdést. 1868-ig kell visszamennünk az időben, Stühmer Frigyes üzletvezető ekkor kezdte meg működését a Józsefvárosban, a Szentkirályi utcában. Eleinte cukorkákat és bonbonokat készített, a szakma már ekkor nagy elismeréssel nyilatkozott róla. 46 évesen meghalt, így utódaira hárult, hogy munkásságát tovább vigyék. A termékeik iránti kereslet folyamatosan nőtt, így szükségessé vált egy nagyobb kapacitású gyár létrehozása. Az építkezések 1939-ben kezdődtek Ferencvárosban, majd ezt követően született meg a Tibi, amit a gyáralapító unokájáról nevezték el. A Tibi csoki 1941-től gazdagítja a boltok kínálatát. Napjainkban a széles termékskálán a szelet illetve táblás csokik mellett, drazsék és prémium kategóriás csokoládék is szerepelnek. A szezonális termékeken kívül 15 féle táblás csoki és 3 féle prémium csokoládé közül választhatunk. Újabb jó pont a Tibinek, hisz egy hagyományos márkáról beszélünk, mely követi a fogyasztók igényeit, a trendeket. Bár a szokásos narancsos étcsokoládét először hiányoltam a palettáról, de talán nem véletlen, hogy más ízekben gondolkodtak a gyártók, hisz a sárgabarack vagy málna darabos csokoládé láttán eszünkbe sem jut mást keresni. Utoljára pedig a vásárlóbarát árát emelném ki, mely nem elhanyagolható szempont.

Ha még többet szeretnénk megtudni a Tibiről:

Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény időszaki kiállítás  (2010. 10. 08.-2010. 12. 18.)
A kiállítás Stühmer Frigyesnek és a Vágóhíd utcai csokoládégyárnak állít emléket. A tárlaton fényképek és tárgyak mellett egy 20 perces filmet is megtekinthetünk a csokoládégyártásról.

Budapest Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől) 
Nyitva tartás: K-P 12-18, Szo 10-14
Ingyenes belépés: Mindenkinek!

2010. november 26., péntek

Ajánló

A budapesti  Csokoládé  Múzeum mikulásünnepséggel kedveskedik látogatóinak. A múzeum honlapján olvasható, hogy a két órás program során a kóstolás mellett megismerkedhetünk a csokoládé készítés fortélyaival is.  Saját kezűleg készíthetjük el a díszdobozba csomagolt csokoládénkat. Ezt követően a díszteremben forró csokoládét szolgálnak fel, majd a Mikulás köszönti a vendégeket.

Időpont: 2010. december 4. szombat 9.30, 12.00 és 14.30 óra
Belépőjegy ára: 2900.- Ft/fő
Bővebben: Csokoládé Múzeum

2010. november 24., szerda

Megszületett..

A blog, ahogy a címéből is sejteni lehet a csokoládéról fog szólni. Minden  ami csoki.. a csokoládé története, csokoládés receptek, rendezvények, könyvek.. és talán a legfontosabb: magam fogom tesztelni az egyes csokoládékat:)

Az olvasáshoz jó szórakozást kívánok!:)