2011. február 21., hétfő

Programajánló

Nincs könnyű dolgunk, ha csokoládéval kapcsolatos programot vagy rendezvényt keresünk. Ennek ellenére ismét találtam egy ígéretesnek tűnő programot/programsorozatot. A jobb oldali sávban a Programajánló menüpont alatt megtalálható a Csokoládé Múzeum is, érdemes rákattintani az újabb programokért.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter honlapjáról: 
,,Bor és csokoládé elnevezésű sorozatunkon havonta más pincészet boraihoz kínálunk csokoládé kísérőket.
Az első bemutatón a szekszárdi Bodri Pincészet és Szőlőbirtok hat kiváló borát tudják megkóstolni az érdeklődők, amelyekhez a siklósi Kakas Bonbon kézműves csokoládé műhely, azaz Tésenyi Andrea csokoládé-készítő hat bonbonját párosítjuk. 2011. február 22-én, kedden 18 órától várjuk a csokoládé és bor szerelmeseit a Pannon Borturisztikai Centrumba erre a rendhagyó kóstolóra, amelynek azonban folytatása is lesz, hiszen minden hónapban más-más pincészet boraihoz igyekszünk majd megfelelő csokoládékat párosítani."
A részvételi díj: 3000 Ft/fő.
Helyfoglalás: ddbklaszter@gmail.com vagy 30/920-50-83

2011. február 13., vasárnap

Frey Tourist

Rövid szünet után, ismét svájci csokoládé következik. A Frey Tourist csokija szintén régóta kedvencem. Fehér, tej és sötét csoki változatban is megtalálható, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Mazsolát, mogyorót, és egész mandula szemeket rejtettek a csokiba. Gondolhatnánk, hogy ez egy egyszerű mazsolás - mogyorós csoki, de attól jóval több. Hogy miért? nem tudom, de nagyon ízlik.  Talán azért, mert nem sajnálták ki belőle a hozzávalókat, (11% mazsola, 7% mogyoró és 5 % mandula), nem túl édes, nagyon finom mind a fehér, mind a tejcsokoládé. A neve alapján, talán turistáknak szánták, hogy meggyőzzék őket  arról, hogy a svájci csoki nem véletlenül lett népszerű világszerte. Nekem az étcsokoládés változat ízlett a legkevésbé, annak ellenére, hogy az étcsoki a kedvencem.


2011. január 5., szerda

Csokis karamella

Az új év első  finomsága ez a karamella lett, bár nem csokoládé, de a zacskó csokis karamellát is rejt. Bevallom, hogy újból a külcsín fogott meg. Vanília, csokoládé, karamell és mézespuszedli látható a csomagoláson, utalva a cukorkák különböző ízesítésére. Szeretem a karamellát, bár ízesítettet ezelőtt még nem kóstoltam. A cukorkákat kicsit keménynek találtam, de finomnak. Az ízek közül legjobban a mézeskalácsra emlékeztető illetve a csokis nyerte el tetszésemet. De a kedvencem továbbra is, a kívül porhanyós, belül folyékony karamella, kár, hogy újabban sehol nem találkozom vele.



2010. december 28., kedd

Csokoládéhab recept

Ez a finom csokoládés édesség szentestére készült. A recept Paulette Fischer Édességek c. könyvében található.  Könnyen elkészíthető recept, nálunk régóta kedvenc.

Csokoládéhab

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg étcsokoládé (70%-os), 10 dkg vaj, 4 evk. cukor, 1 evk. erős fekete kávé

A tojássárgáját a cukor felével habosra keverem. A csokoládét vízfürdőn megolvasztom és állandó kevergetés  közben hozzáöntöm a kikevert tojássárgájához. A vajat apránként hozzáadom, hogy sima krémet kapjak, majd a kávét is hozzáadom.
A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és óvatosan a csokis krémhez keverem. 4-6 adagra osztom a csokoládés habot. Legalább 2 óra hosszáig a hűtőben tárolom. Tálaláskor tejszínhabbal díszítem.






2010. december 23., csütörtök

Fehércsoki szalámi

Az első bejegyzésében ígértem recepteket is, íme egy  gyors fehércsokoládé szalámi recept, ami akár gasztro ajándékként is megállja a helyét. Recept a másik blogomban!

Boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!

2010. december 20., hétfő

Frey csokoládé

A Frey márka nálunk kevésbé ismert, svájci csokoládék közül a Lindt illetve a Toblerone a legnépszerűbb hazánkban. A márkáról bővebben itt olvashatunk: wikipedia, illetve érdemes megnézni a honlapját is, nagyon tetszetős (jobb oldalsávban).  A Frey elnevezés családnevet takar, 1887-ben egy testvérpár Robert és Max Frey hozta létre. Jelenleg több mint 2500 termékével vezető szerepet tölt be a svájci csokoládégyártó piacon.
Nem tagadom, hogy ennél a csokoládénál elsősorban a csomagolás vett le a lábamról. Nagyon tetszik az aranyszínű fényes papír és az egyenként csomagolt kis arany rudak. Az elegáns csomagolás finom csokoládét rejt, amit ropogós mogyoródarabokkal gazdagítottak.






2010. december 10., péntek

Fehér csokoládé

Kép innen
Ha egy cikk a csokoládéról szól, általában az étcsokoládét emelik ki a fajták közül és annak mindenféle pozitív élettani hatását. Arról is sokat olvasni, hogy napjainkban előtérbe kerülnek a minőségi csokoládék, tudatos vásárlóként tudjuk, hogy mit keressünk a termékek címkéin, az összetételben mire ügyeljünk. Az étcsokoládé gyermekkorom óta nagy kedvencem, azóta a választék teljesen megváltozott, helyesebben manapság már van miből választanunk. A gyártók az étcsokoládékat mindenféle fűszerekkel, gyümölcsökkel és ezek kombinációival teszik még vonzóbbá. Így nem csoda, hogy egyre nő az étcsokoládé rajongók száma! Ahogy tör előre az étcsoki úgy szorul háttérbe a fehér csokoládé. Nem tudom, hogy mekkora tábort tudhat magáénak, de biztosan vannak akiknél első helyen szerepel. Személy szerint én nem igazán szeretem a fehér csokit, ez alól kivétel, ha valamilyen tetszetősebb ízesítésben, vagy mogyoróval, mandulával készül.
A fehér csokoládét ugyanúgy készítik mint a tejcsokit vagy az étcsokit. Alapvető különbség az összetevőkben van, hisz kakaóport nem tartalmaz. Összetevői: kakaóvaj legalább 20%, tej szárazanyag legalább 14%, legalább 3,5 % tejzsír, cukor és egyéb édesítőszer. Ezeket az értékeket használja az EU is, de a cukor mennyiségét nem határozza meg az USA-val szemben, ahol 55%-nál több cukor nem engedélyezett.
A fehér csokoládét  1955-ben mutatta be Herbert Candies, népszerűségre akkor tett szert, amikor a Nestle Alpine White Chocolate néven táblás formában forgalmazni kezdte. A csoki csak nevében fehér, hisz egy finom , jó minőségű fehér csokoládé elefántcsont vagy krémszínű. Íze édes, leginkább tejhez, tejszínhez hasonló. Ahogy más csokoládék esetében, kóstolásnál itt is hagyatkozhatunk minden érzékszervünkre!